Skip til content
NicosubNicosub
Hvorfor skader snus dit tandkød?

Hvorfor skader snus dit tandkød?

Brugen af snus, en form for røgfri tobak, er steget markant blandt unge mennesker. Snus, som placeres i en lille pose under overlæben, indeholder nikotin og kræftfremkaldende stoffer, ligesom både e-cigaretter og almindelige cigaretter. Når snus kommer i kontakt med mundens slimhinder, frigives nikotin til blodbanen, hvilket påvirker hjernen og centralnervesystemet. Brugen af snus kan føre til ændringer i mundens slimhinder, misfarvning af tænderne, og kan få tandkødet til at trække sig tilbage, hvilket blotter mundhulen. Ved hyppig brug øges risikoen for kræft i mundhulen og bugspytkirtlen.

Er snus farligt?

"Det er bekymrende, at vi i Danmark, ligesom i de øvrige nordiske lande, ser en tendens til, at flere unge bruger snus. Snus er kræftfremkaldende og kan give permanente skader i munden," siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Snus er nemmere at skjule end tobaksrygning, kan bruges overalt, og opfattes ofte som mindre sundhedsskadeligt. Men dette er en misforståelse. Da snus placeres under læben, hvor det bliver siddende mod tandkødet, påvirker det både mund og tandkød negativt. Forskning viser også, at brug af snus øger risikoen for blodpropper i hjernen og hjertet. Desuden kan snus føre til kræft i mundhulen og spiserøret.

Hvis du bruger snus dagligt, har du en større risiko for at udvikle diabetes. Undersøgelser indikerer, at risikoen for diabetes stiger med 70% for dem, der bruger en dåse eller mere om dagen.

Konsekvenserne for tænder og tandkød

Ved daglig brug af snus kan konsekvenserne for tænder og tandkød være alvorlige. De hvide plamager, der opstår i mundhulen, kan forsvinde, hvis man stopper med at bruge snus. Men når tandkødet først har trukket sig tilbage, kan det ikke gendannes, selv hvis man stopper med at bruge snus. Dette medfører varige skader på tandkødet. For at begrænse skaderne anbefales det naturligvis at stoppe med brugen af snus. Hvis man ikke kan stoppe helt, kan man reducere skaderne ved at skære ned på forbruget og undgå at placere snus samme sted i munden hver gang.

Heler tandkødet efter snus?

Svaret er nej. Tandkød, der først har trukket sig tilbage, kommer ikke tilbage, selvom man stopper med at bruge snus eller blot mindsker sit forbrug. Snus irriterer mundslimhinden, som danner en slags hård hud i form af hvidlige, rynkede plamager, hvor snusen placeres. Det er derfor vigtigt at forstå, at beskadiget tandkød ikke heler igen, hvis først tandkødet har trukket sig tilbage.
Kurv 0

Din kurv er tom

Start med at shoppe