Kan man blive afhængig af nikotin fra nikotinposer eller snus lige så vel som fra cigaretter? Svaret er ja – nikotinafhængighed rammer unge såvel som ældre, uanset hvordan nikotinen indtages. Nikotinen i snus, e-cigaretter og nikotinposer binder sig til receptorer i hjernen og udløser dopamin, et stof der giver en følelse af belønning. Med tiden tilpasser hjernen sig til tilstedeværelsen af nikotin ved at skabe flere receptorer, der "forventer" nikotin. Det er sådan, nikotinafhængighed opstår: Man får brug for nikotin bare for at føle sig normal, fordi hjernen kræver det.
Hvordan føles nikotinafhængighed?
En ung person, der er blevet afhængig af nikotin, kan opleve stærk trang til for eksempel en snuspose i løbet af dagen. Måske bliver man utålmodig eller ukoncentreret i timerne, hvis man ikke får sit nikotinfix. Mange nikotinafhængige unge beskriver, at de føler sig "nervøse" eller irritabel, hvis de går for længe uden nikotin. Det kan også påvirke humøret – man kan blive kort for hovedet eller nedtrykt uden sin nikotin. Fysiske tegn på nikotinafhængighed inkluderer hovedpine, rastløshed eller endda let svimmelhed når trangen bliver for stor. Disse symptomer forsvinder som regel, så snart man får nikotin igen – hvilket er grunden til, at det er så let at blive fanget i en ond cirkel.
Unge er særligt sårbare
Man skulle tro, at en teenager kan tåle lidt af hvert, men faktisk er unge hjerner særligt modtagelige for afhængighed. Hjernens udvikling fortsætter op gennem teenageårene og helt til midten af 20'erne. Nikotin kan påvirke denne udvikling. Forskning tyder på, at unge, der regelmæssigt indtager nikotin, kan få ændringer i hjernens belønningssystem og koncentrationsevne. Derudover kan nikotinens påvirkning af hukommelse og indlæring gøre det sværere at fokusere i skolen for en nikotinafhængig elev. Kort sagt, nikotinafhængighed kan have konsekvenser for unges udvikling, ud over selve afhængigheden.
Fra eksperiment til vane
Mange unge begynder at bruge nikotinprodukter som snus eller nikotinposer af nysgerrighed eller for at være med på moden. I starten tænker man måske, at det kun er for sjov og at man sagtens kan stoppe igen. Men nikotin er lumsk – selv få ugers brug kan være nok til at skabe en stærk nikotinafhængighed hos nogle. Pludselig tager man ikke kun en pose til fester, men også i frikvarteret, og før man ved af det, kan man ikke forestille sig en dag uden nikotin. Det eskalerer fra en eksperimenterende fase til en daglig vane, og vanen bliver til afhængighed. Fordi nikotinprodukterne er så tilgængelige (f.eks. nemt at have en diskret pose under læben), opdager omgivelserne måske slet ikke, hvor meget man bruger det – og derfor kan en nikotinafhængighed udvikle sig ret ubemærket.
Vejen ud af afhængigheden
Heldigvis er det muligt at slippe fri af nikotinafhængighed, selvom det er hårdt. Det første skridt er at erkende, at man er afhængig – at man ikke længere helt har kontrollen selv, men at nikotinen styrer en del af ens rutine. Dernæst kan man søge hjælp og følge råd (se vores tips til nikotinstop). Unge, der bryder med nikotinafhængighed, oplever med tiden fordele som bedre koncentration, mere energi og friheden ved ikke at skulle planlægge sin dag efter hvornår man kan snige sig til en snus. Jo tidligere man stopper, desto lettere er det ofte at komme ud af afhængigheden igen. Så hvis du som ung mærker tegn på nikotinafhængighed hos dig selv, er det en god idé at tage det alvorligt og overveje at stoppe – din hjerne og krop vil takke dig på sigt.